loading
loading
Yükleniyor...
close
UZEM    Yönetmelikler    Bilgi Bankası    0549 588 22 20 - 0212 588 22 22

Parlama Noktası Nedir?

Parlama Noktası Nedir?

PARLAMA NOKTASI NEDİR?

Isınan maddeden çıkan gazların, bir alevin geçici olarak yaklaştırılıp uzaklaştırılması sonucunda yanmayı sürdürdüğü en düşük sıcaklığa parlama noktası nedir.

ASTM’ ye göre parlama noktası, bir tutuşma kaynağının belirli koşullar altında numunenin buharlarının tutuşmasına neden olduğu en düşük sıcaklıktır.

Yanıcı sıvıların tehlikesini belirlemede en önemli kıstas parlama noktasıdır. Yanıcı sıvıların parlama noktaları belirlenerek Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarında (MSDS) yer alır.

Parlama Noktası Tayini Nasıl Yapılır?

Parlama noktası tayini, bir ürünün ilgili yönetmeliklere uygun olarak sevk edilebileceği ve depolanabileceği sınıflandırmayı belirlemek için kullanılır. Bu test ilk olarak 1924 yılında ASTM tarafından standartlaştırılmıştır. Tayin edilen ürünlere bağlı olarak çok sayıda parlama noktası tekniği vardır.

Başlangıçta parlama noktası tayini, depolanan veya taşınan yakıtların ve yağların yangın tehlikesini belirlemek amacıyla geliştirilmiştir. 

Yanıcı sıvıların tehlikesini belirlemede en önemli kıstas parlama noktasıdır. Bu bilgi kimyasal malzemenin taşınma ve depolanma koşullarının belirlenebilmesi için gereklidir. Örneğin; benzin de mazot da yanıcı maddedir. Fakat benzinin parlama noktası çok düşük olmasına rağmen mazotun o kadar düşük değildir.

 

Parlama noktası, bir maddenin buharlaştığı en düşük sıcaklıktır ve bu da harici bir ateş kaynağının girmesiyle ateşlenebilir.

Parlama noktasını ölçmek için iki temel yöntem vardır; Açık Kap ve Kapalı Kap.

Açık kap parlama noktası testi, madde dış atmosfere açık bir kaba yerleştirildiğinde oluşur. Sıcaklığı daha sonra kademeli olarak yükseltilir ve bir ateşleme kaynağı aralıklarla üstünden geçirilir. Madde “yanıp sönüyor” veya alevleniyorsa, parlama noktasına ulaşmıştır.

Kapalı kap parlama noktası testi, kapalı bir kap içinde gerçekleştirilir ve ateşleme kaynağı kap içine verilir. Sonuç olarak, madde testin sonuçları üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olabilen, kabın dışındaki elemanlara maruz kalmamaktadır. Bu olay, aynı zamanda, daha düşük parlama noktalarına da yol açar, çünkü ısı içeride sıkışır. Daha düşük olduğu için, parlama noktası da yaygın kullanım için daha güvenlidir ve genel olarak kabul edilir.

 

BİZDEN HABERDAR OLUN
E-posta bültenimize üye olun, bizi takip edin.
SİZİ ARAYALIM
Eğitimlerimizle ilgili no bırakın, sizi arayalım.